Volkswagen atakuje polski rynek. Zaoferuje tańsze auta.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez shok
    ale OII tour wygląda przy nowym polo jak babcia... To tak jakby porównywać ( wiem trochę głupie porównanie ) Modny lecz nie markowy ciuch z bazaru do wyprzedaży wranglera kolekcji sprzed 5 lat. Cena podobna jednak już mało trendiii
    Dlaczego ludzie wolą Golfa bo najwyraźniej nie jest im potrzebny duży bagażnik.
    hehe, no ale nie wola golfa bo o wiele lepiej sie sprzedaje octavia :diabelski_usmiech WIEC LUDZIE WOLĄ OCTAVIE :diabelski_usmiech

i calkowicie sie nie zgadzam, ze octavia wyglada jak babcia przy polo.... rownie dobrze mozna by powiedziec ze facet w polo wyglada jak milosnik meskich wdziekow a w octavii jak prawdziwy mezczyzna (zartuje!) ale o gustach sie nie dyskutuje jak mawiali Rzymianie wiec tego tematu nie kontynuuje.

ide swiecic wigilie i tyle na ten temat z mojej strony - zaznaczam ze ja lubie auta vw tylko uwazam ze sa za drogie (biorac pod uwage zarobki nauczyciela akademickiego...) - wiec Koledzy zycze wszystkim ZDROWIA, RADOSCI i MILOSCI oraz posiadania takiego samochodu jaki sie podoba

[ Dodano: Sob 24 Gru, 11 16:33 ]
    Zamieszczone przez idas
    Wazne zeby jezdzac byc codziennie zadowolonym.
    i z tym zgadzam sie w 100% :-)
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• fermik
      Ambiente
      • 2010
      • 157

Ja ta też jestem za Octą II FL ,trzyma się cena rynkowa w miarę,nie traci się tyle co na francuzie np.Bagażnik wymiata konkurencje,starszy silnik 1.9 TDI BXE ,sprawdzona jednostka .

Komentarz

• arkan
        Drive
        • 2011
        • 89

Ja miałem do wydania ok. 70 tys. PLN i co... kupiłem Polo TSI DSG Highline z tapicerką ze skóry i alcantary. Pewnie niektórzy powiedzą, ze mam nierówno pod sufitem, ale nie potrzebowałem dużego auta a jeździłem na próbie m.in. Octavią II FL 1,4 TSI Ambiente i cóż dla mnie gorzej wyciszona i wykonana od Polo (choć nie mam nic przeciwko OII). VW używa lepszych materiałów np. wyciszających wnętrze i za to się ceni. A każdy powinien kupić to co lepiej mu pasuje i w czym lepiej się czuje. Pozdrawiam i Wesołych Świąt dla wszystkich forumowiczów.
        Golf VII TDI Variant

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9935
          • Ford

Prawda jest taka, że fan Octavii, tak samo jak fan Astry, Focusa, Golfa czy innego Aurisa zawsze będzie przekonany i będzie przekonywał innych, że wybrany przez niego model jest najlepszy w swojej klasie, ma najlepszy wskaźnik "value for money", jest najlepiej wykonay, najmniej pali i wogóle ludzie jeżdzący innymi autami wybrali źle i nierozsądnie... No bo przecież jego racja jest najracniejsza
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• ryjeks
            Rider
            • 2010
            • 488
            • Octavia III combi (5E5)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez arkan
            Ja miałem do wydania ok. 70 tys. PLN i co... kupiłem Polo TSI DSG Highline z tapicerką ze skóry i alcantary. Pewnie niektórzy powiedzą, ze mam nierówno pod sufitem,
            Nie wiem czy masz nie równo pod sufitem, ale ja w tej cenie kupiłem lekko doposażoną Fabię RS z gwarancją na 4 lata/120.000km

Tak, Polo ładniejsze :wink:

Komentarz

• arkan
              Drive
              • 2011
              • 89

Zamieszczone przez ryjeks
              Zamieszczone przez arkan
              Ja miałem do wydania ok. 70 tys. PLN i co... kupiłem Polo TSI DSG Highline z tapicerką ze skóry i alcantary. Pewnie niektórzy powiedzą, ze mam nierówno pod sufitem,
              Nie wiem czy masz nie równo pod sufitem, ale ja w tej cenie kupiłem lekko doposażoną Fabię RS z gwarancją na 4 lata/120.000km

Tak, Polo ładniejsze :wink:
              Ale Ty masz RS i za to fajniejszy silnik :wink: bo fele tez mam 17" i zawieszenie sportowe
              Golf VII TDI Variant

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

Zamieszczone przez Maicroft
                Ja liczylem Golfa 1.6TDI DSG z wyposazeniem takie jak mam w OII i cena wyjsciowo rozni sie o 2tys zł na niekorzysc Golfa. Jak VW daje jedynie 5% rabatu, no to niestety Golf wyjdzie drozej o jakies 5tys niz OII.
                hmm.. no to pewnie ja źle liczę coś kurde , no ale poczekam jak ktoś wyliczy kto handluje i wtedy zobaczę . najwyżej będę wszystkich przepraszał :szeroki_usmiech .

idas, a pamiętasz może jaka była różnica cenowa w porównaniu do O2 ?

Zamieszczone przez Big
                czasami mam wrazenie, że Leszek po prostu szuka zaczepki (choc dziwne, bo to już wiekowy facet), bo inaczej jego nie przemyślanych tekstów wytłumaczyć się nie da.
                Maćku ,nie szukam zaczepek, po prostu tak jak napisałęś jestem już starym człowiekiem i mam swoje , wyrobione zdanie. poza tym ci co znają mnie prywatnie wiedzą że nie jestem zakłamany i zazwyczaj mówię to co naprawdę sądzę , nawet gdy to jest dla mnie niewygodne, a nie to co wymaga dana sytuacja. miałem w życiu paręnaście samochodów , w ciągu ostatnich lat kupiłem 6 nowych aut , zajmuję się nimi zawodowo i widzę je na codzień w zakładzie , różne marki i modele jak sa nowe , jak wyglądają po 30tyś a jak po 100tyś.
                wreszcie , wracając do tematu golf/octavia - nie wiem czy jest ktoś jeszcze kto ma te samochody obydwa w garażu , ja akurat mam i na podstawie tych obserwacji piszę to co piszę . ale najprawdopodobniej wyjdzie na to że cała moja rodzina jest cos nie teges bo dla nas wszystkich O2 przy golfie , przynajmniej w zakresie ogólnego komfortu , to gradobicie. wiem że wielu z Was to nie pasuje ale taka jest prawda .. .
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• bubuDE
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 763
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Na co dzien jezdze O1 z lipca 2005 a czasem G5 ze stycznia 2006 ktorego przyprowadzilem dla mojego synala od Szkopow. Golf ma najmiejszy silnik 1.4 a Octavia cos zupelnie innego. Ilosc miejsca w Skodzie ktos chwalil, tu nie ma watpliwosci ale wsiadajac do VW czuje sie bardziej komfortowo i nie sadze, ze to sugestia marki. W Golfie jest przytulniej chociaz ma tylko dwoje drzwi.
                  PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• t271828
                    Elegance
                    • 2008
                    • 928

Zamieszczone przez leszekmw
                    skodę ratują chyba tylko te wersje typu mint , normalna wypasiona kosztuje więcej od golfa ,
                    No i to pokazuje, ze grupa VW ma dobrze przemyslana oferte - gdy ktos chce kupic auto za powiedzmy 50-60 tys. to kupuje Octavie dla zamozniejszych klientow bardziej oplacalny jest golf (a pewnie dla jeszcze zamozniejszych Audi)

Komentarz

• idas
                      Elegance
                      • 2006
                      • 828

Zamieszczone przez leszekmw
                      idas, a pamiętasz może jaka była różnica cenowa w porównaniu do O2 ?
                      Niestety nie pamietam konkretnych cen, ale pamietam ze O2 wedlug oficjalnego konfiguratora na stronie Skody, w porownaniu do Golfa Highline (+ bi-ksenony, LEDy, hak, pakiet 990, pakiet schowek i czujnik deszczu, przyciemniane szyby, zlacze multimedialny, czujniki cisnienia, parkowania, RNS310, elektrycznie otwierane szyby tylne) byla drozsza o kilka tysiecy zl. Po tym jak przeszedlem sie do salonu, wiedzialem ze O2 to niestety nie jest to czego szukam. Z tego powodu nie drazylem dalej tematu w kwestii oficjalnej ceny sprzedazy.

Propo tej 10% obnizki cen, to stwierdzam ze jest to bardziej powrot do cen z roku 2010 (przed podwyzka VAT). Ja Golfa zakupilem 09.2010, a odebralem 12.2010.
                      Po nowym roku sprawdzilem sobie cene mojego auta w VW konfigurator i bylo ponad 10000zl wiecej. Zatem obnizka to chyba powrot do tego pulapu.
                      VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                      VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• paweł2
                        L&K
                        • 2010
                        • 1405

Zamieszczone przez pandzik
                        Mondeo 1.6 120KM z dwustrefową klimą w wersji kombi można było wytargać niedawno za 65k zł. I mamy pozamiatane.
                        za ta cena to naprawde warte uwagi auto tyle powinien kosztowac i40.
                        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

Zamieszczone przez bubuDE
                          Ilosc miejsca w Skodzie ktos chwalil, tu nie ma watpliwosci
                          oczywiście mówisz o bagażniku mam nadzieję..

Zamieszczone przez idas
                          Niestety nie pamietam konkretnych cen, ale pamietam ze O2 wedlug oficjalnego konfiguratora na stronie Skody, w porownaniu do Golfa Highline (+ bi-ksenony, LEDy, hak, pakiet 990, pakiet schowek i czujnik deszczu, przyciemniane szyby, zlacze multimedialny, czujniki cisnienia, parkowania, RNS310, elektrycznie otwierane szyby tylne) byla drozsza o kilka tysiecy zl.
                          i mi wychodzi że jest droższa , ale poczekam jeszcze na jakieś oficjalne wyceny.
                          w tej chwili jeszcze więcej chyba , bo mi doszła jeszcze alcantara , dupogrzanie , hhc i coś tam jeszcze .., obniżające sie lusterko , zapas alu , coming/living , trójramienna kierownica , dysze podgrzewane.. /niektóre z tych rzeczy są w pakiecie 990/. jak się dołozy to wszystko do elegnca to jego cena robi się dość wysoka :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pon 26 Gru, 11 08:58 ]
                          oryginalny autoalarm też mam... , też można go dodać do eleganca
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• marlej108
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 4976
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez arkan
                            Polo 1.2 TSI za ok. 70.000 zl?!?!?! O k@#wa!
                            Wybaczcie łacine... :twisted:
                            Ale - niech Ci sluzy!
                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sew1981
                              RS
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2009
                              • 10917
                              • Fiat

arkan, Twoje pieniądze , Twoja sprawa.
                              Według mnie to zdecydowane przegięcie płacić 70 tyś. za skórzane siedzonko i dsg w opakowaniu polo sorry pomidory :roll:

Komentarz

• arkan
                                Drive
                                • 2011
                                • 89

Tak jak pisałem, nie potrzebowałem większego auta, a gdybym chciał kupić Golfa czy Octavie z takim wyposażeniem co mam w Polo to musiałbym dorzucić jeszcze ok. 15 tys. :wink:
                                Golf VII TDI Variant

Komentarz

• shok
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2070
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez arkan
                                  Tak jak pisałem, nie potrzebowałem większego auta, a gdybym chciał kupić Golfa czy Octavie z takim wyposażeniem co mam w Polo to musiałbym dorzucić jeszcze ok. 15 tys. :wink:
                                  Ale zrozum w Polsce musisz mieć jak największe auto by sąsiadowi dojeba... Ja w pełni popieram Twoją decyzje. Jak nie masz rodziny 5 osobowej to po co Ci wielkie auto. Podobało ci się mniejsze ale dobrze wyposażone auto. Inni wolą 10letnie na pełnym wypasie lub nowe również duże z środkiem pachnącym czasem PRL-u. Potem kupno pokrowców i nakładki gumowej na kierownicę by przy odsprzedaży więcej dostać.
                                  Każdy kupuje co komu się podoba

Komentarz

• kabanos
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 4544
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja póki co nie mam takich dylematów i chyba jeszcze długo miał nie będę, tak że pozostaje mi się jedynie cieszyć moją OI i . :szeroki_usmiech

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez arkan
                                      ja tak nie powiem, bo gdybym lubił małe auta też kupiłbym jakiegos fajnego dobrze wyposazonego malucha i nie patrzył się zbytnio na cenę. Takze ja Cię w pełni rozumiem i popieram. Fakt faktem, że przy takich pieniądzach raczej rozejżałbym się za jakimś Hot-chaczem np. Clio Sport z 200 KM silnikiem za 80 tys zł.
                                      VW to raczej nie mój typ - nie przepadam za ta marką, ale co kto lubi.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

Zamieszczone przez shok
                                        Ale zrozum w Polsce musisz mieć jak największe auto by sąsiadowi dojeba... Ja w pełni popieram Twoją decyzje.
                                        mądre słowa. na co mojej Krysi octavia jak jej golfem ciasno czasami... :wink:

Zamieszczone przez Big
                                        np. Clio Sport z 200 KM silnikiem za 80 tys zł.
                                        no tu się zgadzam i też myślałem ale jednak to spalanie i utrzymanie jest troszkę droższe.. , poz tym 200KM na dojazdy do pracy :? , dla baby..
                                        a akurat mam teraz do czynienia z takim clio /w starej budzie/ troszkę...
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• idas
                                          Elegance
                                          • 2006
                                          • 828

Z gadaniny niektorych wynika chyba ze np. takie Audi A1 nie powinno byc w ogole chyba na rynku, bo przeciez kto to kupi, jak sa takie okazje dookola ;-)
                                          VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                          VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Mihau
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7460
                                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez shok
                                            Jak nie masz rodziny 5 osobowej to po co Ci wielkie auto.
                                            Ja tam w większości jeżdżę sam, a mimo to wybrałem O2FL, bo w Polo dziwnie bym się czuł, bo dla mnie to troszkę małe jest przy moich gabarytach.
                                            Zamieszczone przez Big
                                            Clio Sport z 200 KM silnikiem za 80 tys zł.
                                            +10
                                            I do tego jak się prowadzi :drive:
                                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez idas
                                              Z gadaniny niektorych wynika chyba ze np. takie Audi A1 nie powinno byc w ogole chyba na rynku, bo przeciez kto to kupi, jak sa takie okazje dookola ;-)
                                              zgadzam sie! Tylko Toura warto! i tylko 1.4 MPI! i bez zadnego metalika czy innych wymyslow bo to grzech rozrzutnosci w czasach kryzysu! :diabelski_usmiech (zartuje! )
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9935
                                                • Ford

marlej108, Twoja racja jest najracniejsza!
                                                Adam... Używam:
                                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• obrus
                                                  Elegance
                                                  • 2011
                                                  • 783
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jak w styczniu 2011 kupowałem auto, wahałem się między Aurisem, Civic, 308, Megane. Na Jettę nie udało mi się żony namówić. W sumie O2 tour przekonała mnie tylko darmowym gazem i bagaznikiem. Naprawdę, tamte auta sprawiały wrażenie lepiej wykonanych i ładniejszych w środku. Pamiętam, jak kręciłem pokrętłem klimatyzacji w skodzie i tak sobie burczałem, że do Avensisa T25 którym czasami powoziłem tyłek to Octavii bardzo daleko. Jako, że diler Autoremo w Nowym Targu ma kilka marek (Renault, VW, Skoda) w jednym miejscu, niezwłocznie po wyjściu z O2 zasiadłem w Golfie V - jakiejś tańszej wersji. I co? Wykonanie takie samo! Tak samo terkotały przełączniki, taka sama jakościowo tapicerka, deska, drzwi zamykały się z takim samym plaśnięciem, a z uwagi, że najlepsze auta innych marek już się posprzedawały (nie szukałem aż tak dokładnie) - wróciłem do Skody i zamówiłem O2 Tour i jak na razie nie żałuję.

Komentarz

• marlej108
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 4976
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Hehe, no wlasnie Kolego Obrus, mam podobne odczucia i co zabawne dzis przez moment ogladalem nabytek dziewczyny mojego Kolegi - Golfa V (a wiec teoretycznie niemal 100% techniczny odpowiednik O2) z silnikiem 1.9 TDI (o dziwo wersja 90-konna jak twierdzi) - auto z 2005 roku... i co? i ma twarde plastiki na drzwiach nie tylko z tylu... ale i z przodu!!!

ps. dla mnie obecny Golf VI ma tylko jedna przewage na Octavia - mozliwosc wyboru (teraz chyba nawet juz od wersji trendline??? wczesniej bylo od comfortline) koloru tapicerki - bardzo mi sie podoba ta jasna (machiatto czy jak to sie tam zwie - zwiazanego z kawa?), a w Skodzie dopiero od wersji elegance mozna miec inna tapicerke niz czarna. Wiem, wiem, ze czarna najbardziej praktyczna, ale ta jasna IMHO lepiej wyglada...
                                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...